041 878 135
Zaklonišče

Živimo v času, ko je težko najti prostor v katerem ni motečih dejavnikov, pa naj si bo to hrup ceste, otroška razigranost ali pa strah pred pretečimi nevarnostmi tega sveta. Morda iščete prostor za začasno nočitev? Ponujamo vam zaklonišče, ki ga lahko vgradite v treh dneh.

Zaklonišče

Kaj pravzaprav je zaklonišče?

Zaklonišče je podzemni objekt, ki je namenjen zaščiti pred raznimi nevarnostmi, kot so vojne, naravne nesreče ter druge nevarnosti. Osnovni namen je nudenje zaščite pred nadtlakom, ki nastane ob eksplozijah, požari, ruševinami, itd. Zasnovan mora biti tako, da ob morebitnem potresu ne obstaja nevarnost odpadanja konstrukcijskih elementov, ter da ohrani svojo prvotno obliko.

Poznamo različne tipe zaklonišč, ki morajo glede na 5. člen PRAVILNIKA o tehničnih normativih za zaklonišča in zaklonilnike zagotavljati različni obseg zaščite in preživetje v različnih časovnih obdobjih:

 1. Zaklonilniki morajo nuditi sledeče:
  – zaščito, ki bo vzdržala težo ruševin
  – prostore, ki bodo zagotavljali vsaj 12 ur neprekinjenega bivanja za maksimalno 50 oseb
 2. Zaklonišče dopolnilne zaščite mora nuditi sledeče:
  – zaščito, ki bo vzdržala nadtlak do 50kPa;
  – prostore, ki bodo zagotavljali vsaj 24 ur neprekinjenega bivanja za maksimalno 50 oseb
 3. Zaklonišče osnovne zaščite mora nuditi sledeče:
  – zaščito, ki bo vzdržala nadtlak od 50 kPa do 100 kPa;
  – prostore, v katerih bo mogoče 7 dnevno neprekinjeno bivanje do 300 in več ljudi

Kaj spada pod “obvezno“ opremo domačega zaklonišča oziroma glede na prejšnji odstavek bolj pravilno zakolonilnika?

Če ste radi pripravljeni na raznorazne nevarnosti, pred katerimi bi se radi zaklanjali, potem dobro premislite, kaj točno boste v takšnih trenutkih potrebovali, zagotovo pa je smiselno imeti pripravljene vsaj naslednje stvari:

 • Zalogo konzervirane hrane
 • Vodo v plastenkah
 • Topla oblačila
 • Spalno vrečo
 • Kemično stranišče
 • Osnovni komplet zdravil in prve pomoči
 • Radio
 • Električni kuhalnik

Zaklonišče

Zaloga hrane in pijače je obvezna, ker nikoli ne veste koliko dni boste morali preživeti v varnem zatočišču, brez da ga zapustite. Prav tako je pomembno, da imate poleg vsaj nekaj osnovnih zdravil in prvo pomoč, ki vam bo v primeru poškodb še kako prav prišla. Kemično stranišče služi kot nekakšna modernejša nočna posoda, pa vseeno je bolje da ga imate, kot pa da se boste morali znajti po “skavtsko”. Se sprašujete zakaj pa radio? Na tega je potrebno misliti pred nevarnostjo, da boste zagotovo lovili radijske frekvence ko bo to potrebno. Po radiju boste lahko spremljali obvestila, kaj se dogaja nad površjem zemlje.

Smo vas z napisanim prestrašili? To ni bil naš namen, želimo samo da malo razmišljate kaj je nujna oprema. Če želite zaklonilnik uporabljati kot začasno namestitev, pa si preberite še zadnji odstavek.

Zaklonišče kot prostor za kratki oddih

Če se odločite za vgradnjo modularnega zaklonilnika boste s tem pridobili ne le varno zatočišče, pač pa tudi prostor, v katerem boste lahko občasno prespali, prebrali knjigo, se družili s prijatelji, v miru vadili inštrument, peli in počeli še vrsto drugih stvari. V tem primeru vam priporočamo, da si svoj bunker opremite še s kakšnim hladilnikom, televizijo in drugimi za vas potrebnimi elementi.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je zaklonišče?

Zaklonišče je podzemni objekt, ki je namenjen zaščiti pred raznimi nevarnostmi, kot so vojne, naravne nesreče ter druge nevarnosti. Osnovni namen je nudenje zaščite pred nadtlakom, ki nastane ob eksplozijah, požari, ruševinami, itd. Zasnovan mora biti tako, da ob morebitnem potresu ne obstaja nevarnost odpadanja konstrukcijskih elementov, ter da ohrani svojo prvotno obliko.

Kakšna je »obvezna oprema« za zaklonišče?

Če želite svoje zaklonišče opremiti za primer raznoraznih nevarnosti je zaloga hrane in pijače je obvezna, ker nikoli ne veste koliko dni boste morali preživeti v varnem zatočišču. Prav tako je pomembno, da imate poleg vsaj nekaj osnovnih zdravil in prvo pomoč. Prav vam bo prišlo tudi kemično stranišče. Opremite ga lahko tudi z radiem, električnim kuhalnikom, toplimi oblačili, ležišči,…

Ali je zaklonišče lahko tudi prostor za druženje?

Če se odločite za modularno zaklonišče s tem ne boste pridobili le varnega zatočišča, pač pa tudi prostor, v katerem boste lahko občasno prespali, prebrali knjigo, se družili s prijatelji, v miru vadili inštrument, peli in počeli še vrsto drugih stvari. V tem primeru vam priporočamo, da si svoj bunker opremite še s kakšnim hladilnikom, televizijo in drugimi za vas potrebnimi elementi.

5/5 - (1 vote)