Vgradni bazeni iz steklenih vlaken: prednosti, slabosti in ostali pomisleki?

Si na vrtu želite vgradni bazen? Verjetno ste že prečesali splet po dolgem in počez, ter raziskali različne možnosti, ki vam jih tržišče ponuja. Mogoče se ravno v tem trenutku sprašujete ali je vgradni bazen tisto pravo kar si želite, bo služil svojemu namenu, kakšne so njegove slabosti ter kakšne prednosti? Ko boste prebrali ta članek, se boste zagotovo lažje odločili ali je vgradni bazeni za vas ali pa ne.

Nič v življenju ni popolno, tega se še kako dobro zavedamo, enako velja tudi za kompozitne bazene.

Kot prodajalci želimo, da se naše potencialne stranke odločijo za izbiro, ki najbolj izpolnjuje njihova pričakovanja, ter dopolnjuje njihov dom. Pod črto, želimo da družine skupaj uživajo ob in v bazenu, pa naj si bo to bazen iz steklenih vlaken, bazen z napihljivim robom, vgradni bazen ali pa zidan bazen.

Vgradni bazeni

Dobre strani bazena na vašem vrtu

1. Zabaven način vadbe in rekreacije

Verjetno se sprašujete kakšne so prednosti plavanja? Plavanje pozitivno vpliva na vašo tako fizično, kot tudi mentalno kondicijo, zato so bazeni idealna možnost, da ostanete v formi in da dnevno razgibate številne dele svojega telesa.

2. Čudovit dodatek k vašemu vrtu

Pogosto gledamo na bazene kot luksuzen dodatek, in to z razlogom. Vgradni bazeni dajejo smisel in dodatno eleganco prav vsakemu domu in vrtu v katerem se znajdejo.

3. Lahko dvigne vrednost vaše nepremičnine

Bo vaša hiša z bazenom vredna več ali manj? To je odvisno od tega kje živite in kako zaželeni so bazeni v vaši okolici. Pogosto pa dobro vzdrževani in smiselno urejeni vgradni bazeni dajejo vaši nepremičnini dodano vrednost. Bomo o tem spregovorili še nekoliko kasneje.

Slabe strani bazena

1. Stroški z nakupom, vgradnjo, urejanjem okolice in potem z vzdrževanjem

Saj veste kako pravijo, nič v življenju ni brezplačno. Žal bo vaša želja po lastnem bazenu, v kolikor jo boste realizirali predstavljala kar velik finančni zalogaj za vaše gospodinjstvo, seveda pa je strošek odvisen od vaših želja, dodatkov, prilagoditev in pa seveda od tega za kateri tip bazena se boste odločili. Ampak brez skrbi! Imamo priročnik, s pomočjo katerega se boste lažje odločili, kateri tip bazena vam ustreza.

2. Zahteva čas in trud za vzdrževanje skozi celotno življenjsko dobo

Pogosto nas ljudje sprašujejo, ali bazen zahteva veliko časa za vzdrževanje? Po navadi jim odgovorimo takole: Odvisno od materiala bazena. En razlog zakaj smo navdušeni nad bazeni iz steklenih vlaken je ta, da zahtevajo najmanj vzdrževanja (podrobnosti o vzdrževanju v nadaljevanju).

Obstajajo razlogi zakaj se odločiti za nakup in vgradnjo bazena, prav tako pa obstajajo tudi razlogi, zakaj je bolje idejo o bazenu opustiti in si pač ko si zaželite privoščiti obisk term. Pred nakupom je vsekakor potrebno pretehtati obe strani in se odločiti za nakup, ko ste vanj 100% prepričani, da ne boste kasneje obžalovali. A kot rečeno, so naše področje pretežno vgradni bazeni iz steklenih vlaken, zato se bomo v nadaljevanju osredotočili na njih.

Vgradni bazeni iz steklenih vlaken

Prednosti bazenov iz steklenih vlaken

Najprej moramo biti iskreni, da vsi bazeni iz steklenih vlaken NISO narejeni enako. Prednosti, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju se nanašajo na kvalitetne , dobro izdelane bazene iz steklenih vlaken, kar vgradni bazeni podjetja PoolsFACTORY®, ki je istočasno največji proizvajalec bazenov v Evropi, zagotovo so.

Ne potrebujejo dosti vzdrževanja

Vgradni bazeni iz steklenih vlaken dejansko potrebujejo zelo malo vzdrževanja, kot ste verjetno že slišali. Za primer: Notranja površina bazena je prevlečena z “gelcoatom” (dvokomponentna barva), ki je neporozen, s tem pa bazen odporen na rast alg in poškodbe, ki bi jih lahko povzročile kemikalije, katere se običajno uporabljajo za nego bazenske vode. To preprosto pomeni, da ne boste trošili časa za dodajanje in uravnoteženje kemikalij, ter drgnjenje sten bazena.

Stene vgradnega bazena iz steklenih vlaken se ne bodo nagubale

Pri določenih vrstah bazenov, se lahko na zgornjem sloju materiala pojavijo gube, ki jih je potrebno zgladiti, pri bazenih iz steklenih vlaken pa ne, ker se pri izdelavi najprej na kalup nanese “gelcoat” (lahko v enem ali več slojih, odvisno od cenovnega razreda), potem pa se preko njega nanašajo ostale plasti kot npr. protiosmozni sloj, sloj steklenih vlaken, keramični sloj, sloj iz karbonskih vlaken, izolacijski sloj, idr. Za lažjo predstavo, izdelujejo se po enakem postopku, kot školjke za čolne ter jadrnice. Seveda so razlike v sami sestavi in količini slojev. Vgradni bazeni so si med seboj po teh lastnostih lahko različni.

Bazeni iz steklenih vlaken imajo notranjo površino gladko

Neporozna površina – “gelcoat” je precej gladka, ampak vseeno odporna proti zdrsom. Se še spomnite, ko ste kot otrok plezali ob robu ven iz bazena, ob tem pa si odrgnili kolena? No te skrbi pri naših bazenih ni.

Redko potrebujejo preplastitev

Če že govorimo o notranji površini bazena, potem je vsekakor potrebno povedati, da lahko “gelcoat” preživi celotno življenjsko dobo bazena brez popravil in preplastitev. Seveda pa to ne drži za vse bazene iz steklenih vlaken. Če to primerjamo z bazeni s PVC oblogo, ki potrebuje menjavo nekje na 10 let (seveda lahko kvalitetnejša in dražja zdrži dlje) ali pa betonskimi, katerih površino je treba pogosteje barvati z barvo, ki zagotavlja vodotesnost, vsakih cca 10 let pa v celoti obnoviti površino betona, kar predstavlja stroške, ki jih pri poliestrskih bazenih ni.

Odporni so na alge

Alge so nadloga s katero se srečuje večina lastnikov bazenov, ribnikov, fontan in drugih objektov v katerih se nahaja voda. Ni pa najhujše to, da kvarijo izgled vašega vodnega objekta, pač pa dejstvo, da je za odstranitev le teh potrebna uporaba več kemikalij, ter pogostejše delovanje črpalke in filtra. Gladka površina poliestrskih bazenov pomaga pri preprečevanju, da bi se alge lahko oprijele površin v vodi, seveda ob predpostavki, da bazen vzdržujete. Drugi vgradni bazeni so zaradi manj gladke površine oziroma večje poroznosti površin bolj podvrženi oprijemu alg in jih je potrebno zaradi tega občasno ščetkati.

Nižji vzdrževalni stroški

Vsa zgoraj našteta opravila kot so kislinsko čiščenje, preplastitev, popravila in menjava PVC folije skozi življenjsko dobo bazena dvignejo njegovo ceno. Ker vgradni bazeni iz poliestra ne zahtevajo teh opravil in ker so ostali vzdrževalni stroški nižji, lahko z leti prihranite več tisoč evrov, ki jih privarčujete ali pa si z njimi popestrite okolico bazena, morda si privoščite drsno streho, s katero boste bazen zaščitili pred umazanijo iz okolice, ter podaljšali kopalno sezono.

Vgradnja bazenov iz steklenih vlaken je hitra

Bi si želeli narediti vkopan betonski bazen in ga napolniti z vodo v 2 dneh?

No, to ne bo šlo. Žal potrebujete za gradnjo betonskega bazena kar precej več časa. Če izpostavimo samo dejstvo, da doseže bazen polno tlačno trdnost po 28 dneh, se da že iz tega podatka sklepati, da vam bo takšen projekt vzel vsaj mesec dni časa.

Kakorkoli, z bazeni iz poliestra in steklenih ter drugih vlaken je ves postopek dosti krajši. Prva faza projekta je podobna pri vseh vgradnih bazenih in to je izkop gradbene jame, ter utrjevanje terena kamor se bo betonirala armirano-betonska plošča. Potem pa sledi dostava in vgradnja školjke bazena, ki je v celoti izdelana v tovarni, vključno z vsemi elementi, ki ste si jih izbrali (skimerji, protitočna črpalka, šobe, osvetlitev,…), s čimer se prihrani največ časa.

Vgradnja vgradnih bazenov

Ko je bazen enkrat v zemlji, začnemo z zasipavanjem bazena, istočasno pa v bazen polnimo vodo, da izenačujemo pritisk na obeh straneh bazenske školjke. To pomeni, da imamo bazen napolnjen z vodo že med samo vgradnjo.

Vse zgoraj napisano zveni super, ampak je potrebno upoštevati še eno dejstvo in to je, da je potrebno bazen naročiti, čemur sledi izdelava v tovarni, vključno z montažo izbranih elementov. Ta postopek pa običajno traja od naročila do dostave k vam domov nekje 3-6 tednov. Zato ne odlašajte in stopite čimprej v stik z nami.

Poliestrski bazeni so primerni tudi za sistem s slano vodo

Verjetno ste pomislili: “Seveda, zakaj pa v bazen ne bi mogel imeti slane vode. ” Ampak samo zato ker je to možno, še ne pomeni da je to tudi najboljša izbira. Seveda lahko tudi v drugih tipih bazenov uporabljate sistem za slano vodo, vendar vam to v prvi vrsti odsvetujemo pri bazenih s kovinskimi stenami. Sol + voda = korozija, kar pomeni, da bo življenjska doba vašega bazena krajša. Prav tako se lahko problemi pojavijo pri zidanih ali betoniranih bazenih, kjer je lahko obraba notranje površine bazena večja. To na dolgi rok pomeni, da bo verjetno potrebno površino obnoviti hitreje, kot bi jo morali, če bi uporabljali klor. Vgradni bazeni morajo biti za slano vodo torej ustrezno prilagojeni.

Na drugi strani pa poliestrski bazeni zelo lepo funkcionirajo s sistemi za slano vodo. Zaradi dobrih lastnosti površine iz “gelcoata” je potrebno malo vzdrževanja, školjka pa je odporna na alge in sol. Če želite izvedeti več o sistemih za uporabo slane vode v bazenu kliknite TUKAJ in razložili vam bomo nekaj več o principu delovanja.

Ker so naši bazeni atraktivni lahko z njimi vaš vrt postane še atraktivnejši

To je sicer bolj subjektivna ocena, kot pa neizpodbitno dejstvo… ampak vam res priporočamo, da si ogledate našo ponudbo bazenov, s čimer se boste prepričali, da so visoko kakovostni poliestrski bazeni res lahko čudoviti.

Pri ogledu izdelkov ste najverjetneje opazili, da ima večina bazenov že vgrajene stopnice, sedalne ter ležalne predele, nadstandardni bazen pa tudi whirlpool.

Proizvajajo se v kontroliranem okolju

Živite na območju z nepredvidljivim podnebjem, kjer vas lahko sredi postopka gradnje bazena ujame slabo vreme, močno deževje? Pri poliestrskih bazenskih školjkah te bojazni ni, saj se proizvajajo v tovarni v kontroliranem okolju, tako da vreme ne bo vplivalo na kvaliteto. Gelcoat se tako strjuje v kontrolirani atmosferi pri nadzorovani temperaturi in vlažnosti, s čimer se doseže optimalna trdnost in vzdržljivost, tako da bodo vgradni bazeni izdelani tako, kot morajo biti.

Ta postopek zagotavlja, da pride vsaka školjka iz proizvodnje z enako vrhunsko kakovostjo, ne glede na to ali se vgradi čez cesto ali pa na drugem koncu Evrope.

Poliestrski bazeni lahko dvignejo vrednost vaše nepremičnine

Niso vsi tipi bazenov tisti, ki dvignejo vrednost vašega doma v kolikor ga prodajate, ampak bazeni iz steklenih vlaken po navadi jo. Temu botruje predvsem dejstvo, da so ti bazeni bolj vzdržljivi oziroma trajnejši. Vrednost lahko dvignejo za nekje 5%, kar pa seveda zavisi od nepremičnine do nepremičnine, območja kjer prodajate ter drugih dejavnikov.

Vgradite jih lahko v celoti v zemljo, ali nad zemljo

Se ne morete odločiti ali bi radi imeli bazen popolnoma potopljen v zemljo (vgradni bazeni), rob ven iz zemlje ali v celoti nad zemljo? Bazeni iz steklenih vlaken se lahko vgradijo na praktično vse načine, lahko tudi na streho. Največja prednost, v kolikor se odločite, da ga ne boste zravnali z okolico je ta, da se vam bo v njem nabiralo manj umazanije, ki bi jo drugače veter prinesel iz zelenice, itd. Če se odločite tako, je priporočljivo, da ga dvignete cca 30cm iz zemlje.

So prijaznejši do okolja

Lahko vam privarčujejo kar nekaj denarja, saj ne boste potrebovali velike količine kemikalij, s katerimi bi preprečevali rast alg, kot je to pri drugih izvedbah bazenov. S tem boste tudi v okolje vnašali manjše količine sredstev, ki tja ne sodijo. Poleg tega, pa lahko školjko bazena, takrat ko se odločite za menjavo reciklirate.

Privarčujejo denar

Bazeni iz steklenih ter drugih vlaken so dokaj trajni, kar vam prihrani stroške, ki bi jih imeli z vzdrževanjem in obnovitvenimi deli. Ker pa bazena nikoli ne boste potrebovali čistiti s kislino, s katero se odstranjuje vodni kamen ter menjati PVC folije, tudi ne boste potrebovali menjavati vode (seveda ob pogoju, da je nad bazenom streha, ki preprečuje umazaniji dostop do vode).

Močni, istočasno pa tudi fleksibilni

Zemlja se ne premika samo med potresom. Pravzaprav je to nekaj povsem normalnega, da se sčasoma zemlja rahlo premakne, kar je problem pri vgradnih bazenih iz betona, saj lahko ob takšnih premikih nastanejo razpoke, ki povzročajo puščanje bazena. Poliestrski vgradni bazen je zaradi steklenih in drugih vlaken odporen na pomike zemlje, na drugi strani pa tudi dovolj fleksibilen, da jo ob potresih odnese brez poškodb školjke.

Slabosti bazenov iz steklenih vlaken

Kot smo že na začetku članka navedli, pa tudi poliestrski bazeni niso popolni. Pa tudi če bi bili, ne bi bili za vse. Spodaj vam navajamo nekaj slabosti, ki lahko vplivajo na vašo odločitev o izbiri bazena, ker vam želimo da veste pred nakupom o bazenih kolikor se le da, ter da se odločite pravilno.

Dizajn vaše bazenske školjke je lahko minljiv

Obstajajo najrazličnejše oblike in izvedbe bazenov med katerimi lahko izbirate, kakorkoli kot stranka ne boste mogli vplivati na dizajn bazena. Lahko boste izbrali barvo, opremo bazena, dodatke, praktično nemogoče pa si je prilagajati obliko, dolžino, širino ali globino. Recimo da se odločite za model Amur , pa bi si ga želeli brez sedalnega dela ali z večjo globino, to žal ne bo šlo. Za to bi bilo potrebno skonstruirati in izdelati popolnoma nov kalup, kar pa zahteva veliko dela in stroškov. Kalup pa je narejen za izdelavo sto in več enakih bazenov, tako da to ni smiselno.

Ne morejo biti širši kot 3,5m +/-

Zagotovo ste se že vozili za tovornjakom, ki je imel napis izredni tovor. Največja dovoljena širina vozila je 2,55m, največja dovoljena višina pa 4,20m, kar pomeni da je širina bazena omejena z največjo dovoljeno višino. Seveda obstajajo tudi večji tovori, ampak so postopki transporta drugačni, stroški dosti višji, s tem pa enormni tudi stroški. Zaradi tega pa izdelava širših bazenov ni smiselna.

Poliestrski bazeni so težji za samogradnjo

Seveda se lahko odločite za samogradnjo poliestrskega bazena, ampak naj vas opozorimo, da morate imeti vsaj nekaj izkušenj s področja gradbeništva. Čeravno misite da pride školjka bazena že v celoti izdelana, mora biti za popoln rezultat vgradnja zelo precizna. Za začetnike je običajno že izziv nivelacija dna izkopa.

Svetujemo vam, da če se že boste odločite za projekt naredi sam, potem se vsaj posvetujte s kom, ki že ima izkušnje z vgradnjo bazena. Definitivno boste na ta način lahko prihranili kar nekaj denarja je pa na drugi strani riziko, da pride do nepravilne ali nepopolne izvedbe.

Težavna so popravila poškodb na školjki bazena

Skozi leta lahko barva vašega bazena zaradi izpostavljenosti soncu in drugim vremenskim vplivom rahlo obledi. To pomeni, da ko boste pri popravilu površine uporabili novo barvo (gelcoat) bo opazna razlika v barvi.

Celotna površina bazena se ne da obnoviti oziroma preplastiti z ``gelcoatom``

Idealno bi bilo, če bi se dalo preprosto obnoviti celotno površino bazena, pa to žal ne gre. Razlog je ta, da potrebuje gelcoat optimalne pogoje za strjevanje in kontrolirano okolje. Ko pa je bazen že vgrajen, je ustrezne pogoje nemogoče zagotoviti.

Na školjki bazena se lahko pojavi osmoza

Osmoza je pojav, ki nastane, ko se pod plast gelcoata ujamejo molekule vode, ki reagirajo s smolo, ki se uporablja med “plastanjem” (nanašanjem plasti steklenih in karbonskih vlaken) školjke. Zaradi tega lupina vašega bazena ne bo oslabljena, bo pa izgled površine neprivlačen.

Če se vam poraja še kakšno vprašanje nas kontaktirajte, z veseljem vam bomo pomagali.

Kontaktirajte nas