Kako vam sesalec za bazen pomaga pri vzdrževanju poliestrskega bazena?

Poliestrski bazeni so tip bazenov, ki so zelo hvaležni za vzdrževanje in lahko rečemo, da kaj dosti drugega kot sesalec za bazen ter nekaj časa in volje ne boste potrebovali. Če se odločite za avtomatski oziroma robotski sesalec za bazen, pa vam bo prihranil tudi fizični napor, ki ga imate ob dnevnem ali tedenskem čiščenju bazena.

Poliestrski bazen
Kakšne vrste sesalcev za bazen poznamo?

Poznamo sledeče tipe sesalcev za bazene:

  • Ročni sesalci na principu sesanja vode s pomočjo filtrirnega bazena
  • Akumulatorski ročni sesalci za bazen
  • Robotski sesalci za bazen

Ročni sesalec za bazen

Ročni sesalec za bazen deluje s pomočjo filtrirnega sistema vašega bazena, in je najcenejša varianta čiščenja nesnage iz dna in sten vašega bazena. S cevjo ga preprosto priklopimo na peščeni filter preko skimerja. Poznamo več različnih izvedb, od čisto preprostih ščetk do sesalnih nastavkov, ki so dodatno obteženi in opremljeni s kolesi.

+ cenovno dostopen
+ enostaven za uporabo
+ priporočljiv za majhne bazene

– sesalna moč odvisna od pretoka filtrirnega sistema vašega bazena
– časovno zamudno opravilo
– za uporabo potrebujete rebrasto cev, ki mora biti dovolj dolga, da zajamete celoten bazen

Akumulatorski sesalec za bazen

Akumulatorski sesalec za bazen ima pogon, črpalko in filtrirni sistem vgrajen ter neodvisen od filtrirnega sistema, ki ga ima vgrajen bazen. To pomeni, da vam bo vodo še dodatno očistil, vse smeti, pa se bodo zbirale v filtrirni košarici znotraj sesalca. Akumulatorji so nizkih napetosti, tako da je rokovanje z njimi v vodi povsem varno.

+ uporaba brez sesalne cevi, ki je v napoto
+ deluje neodvisno od filtrirnega sistema bazena in brez kabla
+ filtrirna vrečka se po uporabi enostavno sprazni in spere
+ izboljšana filtracija in dodatna cirkulacija vode

– časovno zamudno opravilo
– omejen čas delovanja baterije

ssalec za bazen

Robotski sesalec za bazen

Robotski sesalec za bazen je tako rekoč najboljša izbira, ki pa seveda temu primerno tudi stane. Z njegovo uporabo boste privarčevali pri času, ki bi ga drugače namenili za sesanje in drgnjenje tal ter sten v bazenu. Glede na to, da delujejo popolnoma neodvisno od bazenskega filtracijskega sistema, jih lahko kupimo kadarkoli, prav tako pa nismo omejeni z izbiro modela, ki bi bil skladen z našimi obstoječimi sistemi. Seveda pa tudi znotraj ponudbe robotskih sesalcev za bazen obstaja širok razpon modelov, katerih cene se gibljejo med 500€ in 3000€. Spodaj vam navajamo nekaj prednosti in slabosti sesalcev višjega cenovnega razreda:

+ čiščenje dna, sten, kotov in roba nad vodno linijo
+ filtrirna košarica se po uporabi spere z vodo in uporabi ponovno
+ vrtljive krtače s ščetkanjem odstranijo umazanijo, ki se je prijela notranjih površin bazena
+ upravljanje sesalca preko mobilne aplikacije
+ deluje neodvisno od filtrirnega sistema vašega bazena
+ zaradi velikih pretokov črpalke sesalca (+/- 20m3/h), istočasno dodatno filtriranje in cirkulacija vode med sesanjem
+ plug & play sistem, kar pomeni da sesalec ne potrebuje sestavljanja, pač pa ga priključite na vir napajanja in date v vodo, ostalo pa bo opravil sam
+ preprosta uporaba in malo vzdrževanja (vzamemo iz bazena, očistimo filter, spraznimo košarico z umazanijo in že je pripravljen na ponovno uporabo)
+ majhna poraba električne energije in hitro delovanje

– visoka cena sesalca
– zaradi kompleksnejše zasnove dražja popravila
– kabel se lahko zaplete okoli sesalca
– določeni modeli so težki, kar lahko predstavlja težavo pri jemanju iz vode
– robotski sesalci ne čistijo umazanije, ki plava na vodi
– obseg čiščenja je omejen z dolžino napajalnega kabla

Sesalec za bazen imam, kaj še potrebujem za kristalno čisto vodo?

Poleg odstranjevanja umazanije, ki pade v bazen (mrčes, trava, listje) in alg, ki se lahko pojavijo ob nepravilni negi bazenske vode je zelo pomembno ali pa vsaj zelo priporočljivo da se uporablja tudi pokrivalo za bazen. S tem boste preprečili, da bi večina umazanije sploh vstopila v bazen. Saj veste kako pravijo, bolje preventiva kot kurativa. Poleg tega, pa ima pokrivna solarna folija še druge dobre lastnosti. Ena izmed njih je ta, da pomaga pri segrevanju vode istočasno pa preprečuje izhlapevanje. Z izhlapevanjem nam bazen zapušča ravno najtoplejša voda, ki se zaradi termodinamike dviga pod površje.

Poleg vseh zgoraj naštetih pripomočkov boste morali nadzirati pH vrednost vode. Vrednost pH je merilo, ki nam pove, koliko oksonijevih ionov imamo v vodi oziroma raztopini. Na podlagi te vrednosti ugotovimo ali imamo vodo v bazenu kislo, nevtralno ali pa bazično. Priporoča se vrednost med 7,1 in 7,4. Nižja vrednost bo pomenila prekislo vodo, ki povzroča rjavenje kovinskih delov znotraj filtrirnega oziroma cirkulacijskega sistema. Če bo vrednost višja kot 7,6 pa pomeni, da je naša voda bazična, zaradi česar nas bodo ob uporabi bazena pekle oči in bomo imeli razdraženo kožo. Prav tako, pa bo zaradi tega zmanjšan učinek dezinfekcijskih sredstev. Na začetku, ko smo na novo napolnili bazen je potrebno vrednost spremljati dnevno, po kakšnem tednu, ko je v uporabi pa je priporočljivo opraviti meritev vrednosti pH dvakrat tedensko. Vrednost pH preprosto uravnavamo z regulatorji, ki jih uporabimo skladno z navodili proizvajalca na embalaži.

No žal še tudi to ni vse… Že v prejšnjem odstavku smo omenili dezinfekcijo vode. Vodo dezinficiramo s pomočjo klora, verjetno vam je poznan vonj iz javnih kopališč. Vrednost klora se mora gibati nekje med 0,3-0,6mg prostega klora na liter vode. Koncentracijo klora v vodi merimo s pomočjo klor metra. Ni pa klor edino dezinfekcijsko sredstvo. Za dezinfekcijo lahko uporabimo tudi druga sredstva, ki ne dražijo oči in kože.

Slana voda, poliestrski bazen, pokrivalo in robotski sesalec za bazen. To je zmagovalna kombinacija!

Če se želite izogniti pretirani uporabi vseh mogočih kemijskih sredstev, ki jih je potrebno uporabiti za doseganje kristalne vode, potem je zgornja kombinacija zmagovalna.

Sistem s slano vodo lahko v celoti nadomesti uporabo klora, kot ste verjetno navajeni. V vodo preprosto dodate morsko sol (~3g/l vode) in uporabite generator, ki bo s pomočjo elektrolize natrijev klorid (NaCL – morska sol) in vodo spremenil v čisti klor v plinastem stanju (Cl2), natrijev hidroksid (NaOH) in vodik. Natrijev hidroksid bo pripomogel k dvigu pH vrednosti, kar pomeni da bo voda manj kisla.

2NaCl + 2H2O →  Cl2 + 2NaOH + H2

Druga kemijska reakcija steče po tem ko se čisti klor v plinastem agregatnem stanju zmeša v vodi in pri tem nastaneta hipoklorova in klorovodikova kislina.

Cl2 + H2O → HOCl+HCl

Hipoklorova kislina je tisto, kar skrbi, da se vam v bazenu ne bodo namnožile alge in bakterije. Prav tako pa je hipoklorova kislina tista, na podlagi katere merimo vsebnost klora v vodi. Klorovodikova kislina pa skrbi za znižanje pH, da ne postane voda preveč bazična.

Pri poliestrskih bazenih se dosti težje zgodi, da bi prišlo do pojava alg. Skrivnost je v tem, da gladka površina poliestrskih bazenov pomaga pri preprečevanju, da bi se alge oprijele površin v vodi, seveda ob predpostavki, da bazen vzdržujete.

S solarno pokrivno folijo boste umazaniji fizično preprečili, da bi se nabirala v bazenu istočasno pa bo preprečeno tudi izhlapevanje i s tem ohlajanje bazenske vode.

Ker se pa vseeno zgodi, da pozabimo bazen pokriti, ter da med uporabo vnesemo določeno količino smeti iz okolice, vam za kristalno čisto vodo in vzorno vzdrževan bazen priporočamo investicijo v avtomatski robotski sesalec za bazen. To bo odločitev, katere ne boste obžalovali!